Goochelaar

Goochelaar

  • Iddergem, 1999
  • olieverf op canvas
  • Afmetingen: 100 x 100 cm
  • Inscriptie voorkant: J.B., 1999(?)
  • Inscriptie achterkant: geen
  • rode bollen

Twee rode bolletjes begin ik in deze periode bijna systematisch te gebruiken als een soort van kunstenaarsidentificatie. Soms worden de bolletjes ogen of verliezen ze op een ander wijze hun evidente verwijzing naar de auteur. Meer dan de initialen of de naam van de auteur op het werk, zijn die bolletjes deel van het werk in plaats van iets dat op het werk is aangebracht.

Ik worstel nog steeds met dat interne conflict, als men het zo kan noemen, tussen de essentie van het kunstwerk zelf en de van de essentie van het werk afleidende handeling van de auteur wanneer die zijn naam op het werk aanbrengt. Maar hoezeer ik ook de anonimiteit in de kunst bewonder als zijnde een hogere, meer serene, vorm van kunst, tegelijkertijd besef ik het belang van het oeuvre om het individuele werk te kunnen begrijpen of aan te voelen. De essentie van een individueel werk ligt ten dele in de omringende werken die het oeuvre uitmaken. En om dat oeuvre te kunnen herkennen als zodanig is het in deze individualistische tijd van belang de auteur(s) te kennen. Des te belangrijker is dit naarmate het oeuvre juist doorheen haar verscheidenheid haar belang toont, waardoor uiterlijke stijlkenmerken dikwijls niet voldoende zijn om de auteur te herkennen of de cultuur waaruit deze afkomstig is.

In deze tweestrijd tussen de eenheid of de ongereptheid van het werk en de eenheid of herkenbaarheid van het oeuvre, bekleden de rode bolletjes een soort van spontaan gegroeide compromispositie: onderdeel van het werk en tegelijkertijd het oeuvre identificerend. Soms echter maken die bolletjes zodanig deel uit van het werk dat dit werk begint over te hellen naar het anonieme. Daardoor valt het voor dat ik tegelijkertijd taal gebruik om te tonen dat het werk beïnvloed werd door het individu dat Johan Bollen heet.

Dikwijls gaat dit aanbrengen van mijn naam of initialen gepaard met een gevoel van opgave, van schaamte over mijn gedrag; het gevoel dat ik afbreuk doe aan het werk. Ondanks de aangevoelde noodzaak van een auteursidentificatie blijft het vaak pijnlijk het werk alzo te 'beschadigen', om het met een groot woord te zeggen.

Deze gedachten kwamen bij me op toen ik merkte dat 'De goochelaar' mijn initialen toont in het rode bolletje op de staf van de centrale figuur die twee rode bolletjes als ogen heeft.

JB 18-12-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'Iddergem 1998-2000' (deel 1)

Goochelaar

Informatie 'Mevrouwtje krul'

Informatie 'Zonder naam (dieren)'

Informatie Exposities

Informatie 'Iddergem 1998-2000'

Informatie 'Goochelaar'

Informatie symbolen