A fraction of history

intro exposities
intro exposities
info A fraction of history

A fraction of history

(Een fractie van de geschiedenis)
  • La Paz, 2001 (Kader: 2005)
  • Olieverf op doek, staal, geglazuurde keramiek
  • Afmetingen: 70 x85 cm
  • Inscriptie achterkant: A fraction of history, la Paz 2001, Kader: La Paz, 2005
  • rode bollen

Ik herinnerde me niet meer dat ik dit werk “A fraction of history” genoemd had. Ik verwijs er steeds naar als 'A fragment of history' of 'Hitler en los Andes'. Wat ons groot en overweldigend lijkt is ook eigenlijk maar een detail. Dit werk is het laatste schilderij dat ik gemaakt heb in die periode van 2001 tot 2008.

Bij mijn aankomst in La Paz zocht ik schildersmateriaal. Ik vond een winkel in het centrum van de stad waar doek verkocht werd in principe, maar dit was het enigste doek dat ze hadden. Het stond bovenaan ergens op een kast en de winkelier zelf verwees er niet naar totdat ik ernaar vroeg. Het was duidelijk waarom dit verloren doek niet verkocht geraakte. Het was vervrongen en scheef opgespannen. Het vormde geen rechthoek. Het leek me dat dit doek wel iets voor mij was. Ik denk bijvoorbeeld aan 'Kandinsky birds' waar ik de hoek verander waaronder het publiek een rechthoekig schilderij te zien krijgt door een aanpassing in de kader. Bij 'A fraction of history' deed ik het omgekeerde zou men kunnen zeggen. Ik kaderde het in zodat de scheefheid van het opgespannen spieraam paste in de scheefheid van de kader, en een geheel vormde.

Scheefheid hoeft trouwens niet te storen. Ons rechtlijnig denken verwerpt het als imperfect, maar het staat dichter bij de natuur dan de rechte hoeken die de mens verlangt en gewend is. En is de organische chaos van de natuur niet juist doordrongen van schoonheid? Niet voor de existentieel angstige mens mogelijkerwijze. Maar ook die zal een haat-liefde verhouding hebben tot de natuur, haar langs de ene kant willen controleren en naar zijn rechte hand willen zetten en langs de andere kant verlangend naar haar scheve schoonheid als naar een moeder waaruit het leven voortspruit.

De kader van dit werk maakte ik enkele jaren later, toen ik een paar gedeukte gasleidingsbuizen vond in de rivier tegenover ons huis. Ik plooide ze, laste ze aan elkaar en voorzag plaatsen om het schilderij in te klemmen.

Nu loop ik met het idee rond om het geheel in plexiglas te gieten. Misschien overdrijf ik soms met die drang tot duurzaamheid. Het lijkt me gewoon dat de verf, die vermengd werd met zand er elk moment kan beginnen afvallen. Maar ja, ook dit werk zal slechts een klein deeltje van de geschiedenis zijn, of het nu in plexiglas gegoten wordt of niet.

JB 28-03-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 1)'

A fraction of history

Informatie 'El hambre'

Informatie 'Huizen'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie 'A fraction of history'

Informatie symbolen