Flor de cabeza

Flor de cabeza

(Hoofdbloem)
  • Bolivia, 2009
  • Film
  • Afmetingen: HDV PAL (1:45)
  • rode bollen

Een 'teaser' die ik maakte op het moment dat ik me inschreef voor een cursus over audio-visuele productie. Ik wist niet zeker of ik een teaser gemaakt had voor een fictie of een non-fictie project. En eigenlijk twijfel ik nog altijd. Typerend denk ik.

Het beeld dat ik van 'Flor de cabeza' wil onthouden is dat van de mens die een steen in de rivier aan het uithakken is met de lengte- en breedtegraad van de plaats waar de steen ligt, de mens die denkt: “alles wat ik een naam kan geven kan ik bezitten”. Ik leende een GPS met de bedoeling dit cijfer te doen overeenkomen met de werkelijkheid op het moment dat ik in de rivierkei begon te hakken. Beschouw het misschien als een 'performance' die vragen wil oproepen rond de idee van bezit. In die zin is dit werk te vergelijken met 'Propiedad privada' bijvoorbeeld.

Er was ook die andere man waarnaar verwezen wordt in het filmpje, iemand die de zorgeloosheid over de gevolgen van ons ongebreideld verteren van de aarde verdedigde door te argumenteren dat er in de oceaan een groot gat is waar alle vuiligheid die de mens produceert in verdwijnt (deze man is geen fictieve figuur trouwens). Varianten van deze logica vindt men geregeld terug, alhoewel meestal niet zo simplistisch gesteld. Deze tweede figuur doet me denken aan een werk als 'Tierra perpetua'.

En dan de boodschap van hoop. Het bloemetje gebruik is sinds lang in die zin. Hier zet ik het op het hoofd van een kind.

Mijn kinderen participeerden in dit filmpje. En ik gebruikte een stuk van de premuziek waarmee ik toen bezig was.

Ik wil hier ook de muziekgroep 'Jarabe de palo' danken wiens song 'Bonito' ik passend vond om te betrekken in het project. Ik merkte dat ik hen niet vernoem in het filmpje zelf.

'Flor de cabeza' werd gemaakt in 2009. De Amor de Dios periode loopt eigenlijk tot januari 2010.

JB 30-03-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 1)'

Diverse werken

Flor de cabeza

Informatie 'Gerepareerde werkbroek'

Informatie 'Fight !'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie 'Diverse werken'

Informatie 'Flor de cabeza'

Informatie symbolen