Weeswerk

Weeswerk 1: Pion

  • Bolivia, 2001-2008
  • Brons
  • Afmetingen: 5 cm
  • Geen inscripties
  • rode bollen

Weeswerk 2: Figuur in bootje

  • Bolivia, 2001-2008
  • Brons
  • Afmetingen: 5 cm
  • Geen inscripties of rode bollen

Deze werkjes, die nu alleen staan, werden ooit gedacht als een onderdeel van een ander werk. De pion is het 33ste schaakstuk. De figuur in het bootje had kunnen staan daar waar het water kan accumuleren op het beeld 'Oude oorlog', maar waar nu twee rode bolletjes boven het water kunnen uitsteken.

Over de volwaardigheid van een kunstwerk kan gediscussieerd worden. Het is een discussie verwant aan die over het belang van het als 'af' of 'voltooid' beschouwen van een werk. Ook al voel ik soms sterk dat moment aan waarop het werk één geworden is, en ik het niet meer wil aanraken, besef ik dat het wordingsproces eigenlijk blijft doorlopen. Een andere verwante discussie is die over de zin van restauratie. Dienen we veranderingen in het werk na de voltooiing ervan niet te appreciëren als deel van de rol die een werk vervuld in het leven? Creatieve reparaties zijn een alternatief voor restauratie. Om deze idee ingang te doen vinden dienen we minder belang te hechten aan de idee dat kunst een gevolg is van individueel handelen. Ons afvragen of originaliteit überhaupt mogelijk is, is ook een stap in de richting van de acceptatie van kunst als een gevolg van het leven, en niet in de eerste plaats een gevolg van de expressie van het individu.

Dat wat het leven zelf doorheen de geschiedenis aan een kunstwerk bijdraagt is niet noodzakelijk minder waardevol dan de staat waarin de maker het werk heeft achtergelaten. Het kan dikwijls zelfs een 'verrijking' zijn van het werk. Hadden we de plafondschilderingen van de Sixtijnse kapel wel moeten 'opkuisen'? Is de Venus van Milo een minder werk omdat het onvolledig is? Mag de tijd haar rol spelen? Nog verder gaat de vraag of we in het restauratie- of reparatieproces creatieve elementen kunnen inbrengen zodat wat misschien ooit een zogezegd 'individueel werk' was nu een groepswerk wordt.

Van belang is het respect voor het originele werk en voor de medeauteurs niet te verliezen. Dan kunnen we inderdaad 'kathedralen' bouwen zonder te hoeven twisten over het recht op een plaats in de wereld van heel die massa individuele, statische, kunstwerken waarvan de ideale staat verondersteld wordt die te zijn van het moment van voltooiing.

Anonieme kunst kan een vorm van bevrijding van de kunst zijn. Maar zover hoeven we misschien niet eens te gaan.

JB 29-03-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 1)'

Diverse werken

Pion

Figuur in bootje

Informatie 'Belpotje'

Informatie 'George'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie 'Diverse werken'

Informatie 'Weeswerk'

Informatie symbolen