El hambre: La crucifixión del hambre

La crucifixión del hambre

(De kruisiging van de honger)
  • Bolivia, 2001
  • Olie en inkt op geprepareerd karton, hout, keramiek, chamotte, gips, leer, bamboe, staal
  • Afmetingen: 77 x 103 cm
  • Inscripties: Hambre, Cuando el hambre se terminó
  • rode bollen

'De kruisiging van de honger' werd gemaakt op een ondergrond van karton verstevigd door stukken hout afkomstig van een afgedankte parketvloer.

De voorkant toont een tafereel met in het midden een kruis, opgebouwd uit uitgemergelde mensen. Aan de bovenkant van het kruis lijkt een hongerig kind een aardbol te jongleren. De armen van het kruis zouden een boek kunnen voorstellen. Op de schouder van een van de lichamen bevindt zich een verwelkte bloem. Rechts van het kruis kruipt er een hongerig kind over de grond met een krant op zijn hoofd. Links van het kruis staat er een figuur die afgekeerd van het kruis zich verdiept in een krant met als titel 'El hambre' ('De honger'). Aan de voeten van de figuur lijken er zich enkele muntstukken op de grond te bevinden.

Bovenop de kader van het werk is er een figuur uit keramiek bevestigd die de schilder voorstelt, met zijn penseel in de hand en zijn pallet hangend aan zijn teen, een boek lezend met als titel “Cuando el hambre se terminó” ('Toen er geen honger meer was'), een situatie die nog geen realiteit is in deze wereld.

JB 17-03-2012

De beschadiging van dit werk door de organisatoren van de expositie over de honger waarvoor ik dit werk gemaakt had, zonder dat men zich daarvoor verantwoordelijk wilde stellen, samen met de niet selectie van het werk om deel te nemen aan deze tentoonstelling, terwijl bijvoorbeeld een stilleven met appels (=voedsel) wel geschikt bevonden werd, was aanleiding voor mij om een brief naar de jury te schrijven.

JB 28-03-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 1)'

El hambre

La crucifixión del hambre

Informatie 'Esperanza para el hambriento'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie 'El hambre'

Informatie 'La crucifixión del hambre'

Informatie symbolen