Fading artist identity

info exposities
info exposities
info Fading artist identity

Fading artist identity

(Vervagende kunstenaarsidentiteit)
  • La Paz, 2006 - 2009
  • Geglazuurde keramiek, staal, meubelplaat, hout, betonplaat, video, webpagina
  • Afmetingen: 71 x 54 x 6,5 cm; maximale resolutie video: 347 x 1041 square pixels
  • Inscriptie achterkant: Fading artist identity
  • rode bollen

Fading artist identity is begonnen als een mozaïek van identieke in elkaar passende tegels met golvende randen gemaakt van de klei gevonden rond mijn woonst in La Paz die op sommige tegels uitstulpingen vormde tijdens het bakproces. In de tegels werd een reliëf gekerfd en na het glazuren werden ze in elkaar gepuzzeld in een kader. Op sommige tegeltjes bevinden zich de twee naast elkaar staande rode bolletjes die ongeveer vijftien jaar geleden op mijn werken begonnen voor te komen en die ik dikwijls zag als een symbool om mijn werken mee te identificeren als zijnde 'afkomstig' van het individu Johan Bollen. Soms zijn de rode bolletjes zo verweven met het werk zelf dat auteursidentificatie erdoor niet meer mogelijk wordt. Het werk wordt anoniemer naarmate de auteursindentificatie meer 'opgaat' en versmelt met het werk. .

Ik stelde me voor een bronzen beeld van de auteur zich vastklampend aan een touw, dreigend in de anonimiteit te belanden, aan de kader vast te maken. Ik zag het als een komische uiting van de neiging van het individu de eeuwigheid te wensen. Maar is de eeuwigheid niet juist een gevolg van het loslaten van de individualiteit?

De vraag naar de aard van het auteurschap van 'kunst' stelt zich hier. Geen kunst is ontstaan uit het niets. Geen kunstmaker is de uiteindelijke bron van 'zijn' creaties. Kunst maken of laten ontstaan, merk ik door de praktijk, is creëren evenals doorgeven. De auteur is als een trechter waardoor het leven zich uit. Door de werken die ik maakte voel ik me verbonden met het leven. Het vervagen van de kunstenaarsidentificatie naar de anonimiteit toe is een uiting van die verbondenheid, niet van een angst de individualiteit te verliezen.

Het leven echter zoekt niet slechts absorptie in de massa. Het leven uit zich ook. De trechter-auteur toont een mogelijke weg die niet zo duidelijk getoond kan worden zonder de eenmakende symboolwaarde die een auteursidentificatie heeft. Alzo is een auteursidentificatie niet noodzakelijk of uitsluitend uiting van de wensen van het individu die het werk slechts in functie van de eigen behoeften ziet, maar kan de auteursidentificatie evenzeer een manier zijn om de taal van een oeuvre begrijpbaar te maken, een boodschap leesbaar te maken. Door de trechter te kennen kunnen we vermoeden wat er wel en niet doorheen zou kunnen geraken.

Fading artist identity zegt me dat kunst niet 'de allerindividueelste uitdrukking van de allerindividueelste emotie' hoeft te zijn, en zelfs niet 'kan' zijn. Kunst is niet zo beperkt.

Uiteindelijk is het geen bronzen beeld geworden, vast hangend aan zijn identiteit onderaan de tegelmozaïek, maar een video van een gelijkaardige scene, gemaakt tijdens de constructie van de webpagina met de tot het 'al' uitdijende rode bolletjes.

Aan de achterzijde van Fading artist identity bevindt zich één tegel met de naam van het werk getekend met twee rode bolletjes.

Fading artist identity: achterkant mozaïek

JB 07-11-2009

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 2)'

Fading artist identity

Informatie 'Dominancia Convivencia'

Informatie 'Oude oorlog'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie 'Fading artist identity'

Informatie symbolen