Twee olielampen

info exposities
info exposities
info tunnelvision

Olielamp links

  • Bolivia, 2008
  • Geglazuurd en ongeglazuurd aardewerk, rubber, brons, staal, epoxylijm
  • Afmetingen: 59 cm hoog
  • rode bollen

De basis van deze twee olielampen zijn een aantal ruwe blokken bijna droge klei, die werden uitgehold en ingekerfd, gezaagd en geplakt. Mijns wens was functionele voorwerpen te maken voornamelijk met gevonden materialen. Klei vond ik in overvloed aan de oever van de rivier tegenover ons huis.

De olielamp links heeft van boven twee buizen uit ceramiek waardoor een lont geduwd kan worden voor een dubbele vlam. De buizen kunnen verwijderd worden van de rest van het bovenstuk door een bronzen schroefmechanisme. In het bovenstuk bevindt zich een langwerpige holte die afgesloten wordt door een stop bestaande uit een rubberen buis met een ceramieken bol als handvat. De stop kan verwijderd worden om toegang te krijgen tot de holte die groot genoeg is om bijvoorbeeld een balpen in te bewaren. Het hele bovenstuk zelf kan via een schuifmechanisme met een ceramieken slot, verwijderd worden van het meerhoekige onderstuk. In dit onderstuk bevindt zich een reservoir voor de lampolie. De vier ronde poten zijn met metalen staven vastgemaakt aan het onderstuk.

Deze lamp werd nooit gebruikt aangezien ik indertijd geen geschikt lont meer vond in La Paz.

Olielamp rechts

  • Bolivia, 2008
  • Geglazuurd en ongeglazuurd aardewerk, staal, koper, aluminium, rubber, epoxylijm
  • Afmetingen: 49 cm hoog
  • rode bollen

Voor de olielamp rechts werden verweerde stalen buizen, die ik aangespoeld in de rivier tegenover mijn huis kon vinden, gebruikt om de ronde poten aan het voetstuk vast te maken en om het boven- en onderstuk van de lamp met elkaar te verbinden. Kleinere ronde gebogen metalen staafjes werden ook in de lamp verwerkt. Het oliereservoir van deze lamp bevindt zich in het bovenstuk. Een ceramieken dekseltje met rubberen afsluiting houdt het reservoir dicht.

Beide lampen werden door een ongeluk vernietigd in februari 2010. De webpagina had ik vóór dat ongeluk al ongeveer klaar, en is wat overblijft van deze werken, buiten een paar brokstukken die wachten op incorporatie in een ander geheel.

JB 25-02-2012

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 2)'

Twee olielampen

Informatie 'Tunnel vision'

Informatie '"Pequeño" por'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie 'Twee olielampen'

Informatie symbolen

Informatie symbolen

Olielamp links

Olielamp rechts