info exposities
info exposities
info Oude oorlog

Oude oorlog

  • Bolivia, 2007
  • Brons en geglazuurd steengoed
  • Afmetingen: 190 x 116 x 63 cm
  • Inscripties: Oude oorlog, 2007
  • rode bollen

Ik nam een plank van ongeveer twee meter op veertig centimeter en begon aan een beeld, voornamelijk met een metalen structuur overdekt met gips, keramiek en gevonden voorwerpen, zonder te weten waar naar toe. Het beeld heeft verschillende langere pauzes gekend tijdens het wordingsproces, maar uiteindelijk kwam te voorschijn een beeld over een oude oorlog.
De oude oorlog kan deze zijn tussen de mensen onderling, maar waarschijnlijk in dit geval die tussen 'mens' en 'dier', of tussen het leven in functie van het overleven. In hoeverre is de dinosaurus met het vierkante hoofd verschillend van het kind met het vierkante hoofd? De 'traditie' van het 'vierkanthoofddenken' is dinosaurus-oud en kind-jong. Noch dier noch mens halen hier de overhand. Er is slechts strijd. Hoe 'vrijwillig' is deze strijd? Aan beide kanten van het tafereel lijken uiteindelijk de strijdenden gecontroleerd door externe krachten, aan de ene kant een spelcontrole, aan de andere kant een bewegend opwindmechanisme van een mechanische wekker.

In het midden van een plaats waar regenwater zich kan accumuleren bevindt zich de kunstenaarsidentificatie, gemaakt uit steengoed in brons vastgehouden zoals een steen gezet wordt in een juweel. In de mond van de alligator staat de naam van het werk gegrift.

Ik heb de wil een tweede versie van dit beeld te zien ontstaan waarbij op de waterplaats een bootje met een figuur erin zich bevindt. Het gieten van dit tweede werk ontbreekt. Twee is een passend getal in verband met het thema van het werk. In eenheid is er geen strijd.

De draaiende aarde op de webpagina van 'Oude oorlog' is een aangepaste versie van de 'HuxEarth shader' door Huxley, te downloaden van de website Simplymaya.

JB 09-11-2009

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 2)'

Oude oorlog

Informatie 'Fading artist identity'

Informatie '2½ documentaires'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie 'Oude oorlog'

Informatie symbolen