Tekenblok

  • Bolivia, augustus 2001 - november 2007
  • Keramiek, hout, leer, staal, polyvinylchloride, polyester, epoxy, touw, graat van pacú, papier, inkt, olieverf, houtskool, potlood, pastel, digitaal
  • Afmetingen 'relatief' of 50 x 60 x 11 cm
  • Inscriptie achterkant: "Tekenblok" hecho en La Paz Bolivia por Johan Bollen primera década segundo tercer milenio D.C.
  • rode bollen

'Tekenblok' is een verzameling tekeningen in een kader.

Door het tekenblok wordt de relatie tussen tekening, tekst, ondergrond en kader bevraagd. De tekening staat niet los van de teksten en tekeningen die haar omringen, van de materie waarop ze gemaakt is, van de kader die haar omvat. De tekening is niet alleen een tweedimensionaal beeld, maar een voorwerp dat plaats inneemt. De betekenis van de tweedimensionale afbeelding staat niet los van de materiële aspecten van de tekening. Het werk 'tekenblok' toont de tekening als deel van een geheel dat de betekenis van de tekening mee bepaalt. Het verwijderen van een tekening uit de tekenblok zou een alteratie van de betekenis van de tekening inhouden.

De kader is een deel van het tekenblok en bevat het tekenblok met tekeningen. De kader is niet enkel een beschermend omhulsel, versiering of afbakening ten dienste van dat wat bevat wordt. De kader is de 'bevatter' en tegelijkertijd de gever van betekenis.

Tekenblok is een tocht met een open einde, een uitnodiging, een vraag. Hoe zal de tocht van het tekenblok verder zal gaan? Ook het tekenblok staat niet los van een grotere kader. Waar eindigt het 'kunstwerk' en begint de omgeving en de tijd na wat als de 'voltooiing' van het kunstwerk gezien wordt?

Tekenblok is een werk en een tentoonstelling denk ik soms, een werk in wording als ik naar de toekomst kijk, een tentoonstelling als ik achterom kijk.

JB 03-03-2009

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 2)'

Tekenblok

Informatie 'Figuratief abstract schaakspel'

Informatie 'Dominancia Convivencia'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie 'Tekenblok'

Informatie symbolen