Nico's werk

  • Een groep werken door Nicolas Bollen
  • La Paz, 2001-2010
  • Masker door Nicolas Bollen: verf op geĆ«xpandeerd polystyreen, 35 cm, 2009

Het kind wijst de weg naar de plaats

Waar de oneindige aarde valt

Van ver besturen we het geluid

Pers voor het licht

Wat zegt Orbigny vandaag

in agenda geschreven: Vind een in vint en

De stroom drijft op het Titicaca

Un rectangulo negro abajo un agujero negro

Chips waarvan je licht kan maken

In het donker ben ik de schat

Nicolas Bollen (2007)

Bovenstaand gedicht van Nico uit 2007 vond ik net op het moment dat ik de introductie voor deze virtuele tentoonstelling van zijn werken begon te schrijven, nadat ik dacht niets meer te zullen vinden van zijn werk. Laat het een voorbeeld zijn van hoe onvolledig het beeld is dat deze tentoonstelling geeft van de dingen die Nico in zijn korte leven deed. De hier gepresenteerde werken zijn niet zozeer een selectie dan wel een verzameling van zijn werk dat ik nog terug vond na de ramp die een einde maakte aan zijn leven en tevens zijn kamer volledig vernielde.

Verschillende van Nico's interesses zijn niet vertegenwoordigd in deze tentoonstelling. Niet lang voor zijn dood begon hij interesse voor kookkunst en theater te vertonen. We waren een rockcrawler aan het maken en sinds lang deed hij Taekwondo. Deze en andere aspecten van zijn leven komen niet aan bod in deze tentoonstelling. De aandacht ligt op een aantal tekeningen die terug gevonden werden en vooral op de werken die met behulp van een computer gemaakt werden en die bewaard gebleven zijn.

Ik merkte tijdens het maken van deze tentoonstelling pas goed hoezeer Nico me als een voorbeeld zag bij de dingen die hij deed, maar tevens ging hij richtingen uit (zoals zijn stop motion experimenten) waar ik nooit mee bezig geweest was. Dingen die hij zelf bedacht en waar hij zich met nieuwsgierigheid en veel creativiteit op toelegde.

Nico was geen 'kunstenaar' maar een kind dat opgroeide en aan het spelen en het leren was. Ik heb echter steeds beseft dat hij verschillende van zijn werken niet enkel als een tijdverdrijf beschouwde. Daarvoor was hij er te intensief en te serieus mee bezig.

Over een klein deel van de vroege tekeningen hier opgenomen bestaat er twijfel over het auteurschap. Nico's zussen Nena en Ada zouden een paar van die tekeningen gemaakt kunnen hebben. Ze weten het zelf niet goed wie wat allemaal maakte. De meeste van die twijfelgevallen sloot ik uit, maar niet allemaal. Ik hoop dat ik me niet vergis die paar werken toch in deze tentoonstelling op te nemen.

De namen van de werken zijn zo goed als steeds de namen die Nico zelf aan de werken gaf. Ik corrigeerde soms een taalfout soms niet.

Naar aanleiding van een eredienst voor Nico schreef ik de tekst in deze link waar ik iets meer zeg over Nico.

Dit is een link naar een webpagina die zijn vrienden openden na zijn dood.

Hier een aantal foto's en informatie over Nico.

JB 03-06-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'Mallasa 2010-2012'

Nico's werk

Informatie 'Diverse werken'

Informatie 'Creolutie'

Informatie Exposities

Informatie 'Mallasa 2010-2012'

Informatie 'Nico's werk'

Informatie symbolen

Download