Reparatielamp

Reparatielamp

  • Mallasa, 2012
  • Geglazuurde keramiek, geiteleer, staal, lamp en mechanisme hiervoor
  • Afmetingen: 78 cm
  • Inscripties tegel: Geothermische energie, Johan Bollen, 2012,reparaties;
  • Inscripties voetstuk: Johan Bollen, 2010,Mallasa
  • rode bollen

Achterkant tegel

Op de achterkant van de tegel die in de lampenkap ingebouwd is, is een plaats voorzien om de opeenvolgende creatieve reparaties aan te duiden die de lamp ondergaat. Mijn hoop is een gebruiksvoorwerp gecreƫerd te hebben waarbij reparaties bijdragen tot een evoluerende schoonheid en alzo een aanzet te geven tot het verlaten van de heersende 'esthetiek van het nieuwe', waar een afwijking van de oorspronkelijke vorm als een degradatie gezien wordt. Indachtig het bestaan van wat we 'antiek' noemen, is het me duidelijk dat ik hier niet streef naar een nieuwe esthetiek maar eerder naar een herwaardering van een bestaande, meer serene wijze om met de aarde om te gaan.

De mogelijkheden om de opeenvolgende reparaties te noteren op de daarvoor voorziene plaats op de lamp zijn eerder beperkt, aangezien er nogal weinig plaats voorzien werd. Dit is een gevolg van het improvisatorische ontstaansproces van de reparatielamp, waarbij de betekenis van de lamp pas op het einde van dat proces duidelijk werd.

Een van de opbergruimten

Er zijn enkele opbergplaatsen voor kleine voorwerpen voorzien (in de lampenkap en in het voetstuk) waardoor de functionaliteit van de lamp uitgebreid wordt.

JB 04-06-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'Mallasa 2010-2012'

Reparatielamp

Informatie 'Schakelaar'

Informatie 'Icarus' vlucht'

Informatie Exposities

Informatie 'Mallasa 2010-2012'

Informatie 'Reparatielamp'

Informatie symbolen

Download