Mallasa 2010-2012

intro exposities
intro Mallasa 2010-2012

Na een korte periode van omzwervingen als gevolg van het ongeluk dat ons overkwam in februari 2010 konden we later dat jaar een huis huren in Mallasa, iets verder stroomafwaarts dan Amor de Dios. Mallasa is een dorp op de grens van La Paz en Mecapaca. Het wordt door beiden geclaimd. Er zijn ten gevolge hiervan twee gemeentebesturen in Mallasa, maar van de mogelijke problemen die dit kan veroorzaken merkt men niet veel in de praktijk. Mallasa ligt een eind van het centrum van de stad en is daarom nog niet te duur. Het dorp toont ook een mooie mengeling van typische Aymara cultuur en de meer moderne stadscultuur. Het is in dat opzicht veelzijdiger dan een wijk als Amor de Dios.

In Mallasa geraakten we bevriend met de Boliviaanse ceramist Mario Sarabia, diens familie (Lou, Churka, Julia en Francisco) en verschillende van de mensen die daar over de vloer komen om keramiek te leren van de meester. Via Mario was ik in staat een aanvang te maken met één van de voornemens die ik gemaakt had na het ongeluk, namelijk het vervaardigen van een serie vazen opgedragen aan mijn overleden zoon Nico. Mario stelde me gratis zijn werkplaats en zijn ovens ter beschikking. Ik ben hem en zijn familie diep dankbaar hiervoor. Zeven van die vazen bestaan op dit moment en worden gepresenteerd in deze virtuele tentoonstelling.

Ik had me ook voorgenomen een tentoonstelling op te dragen aan Nico, het spel Creolutie, waar ik samen met Nico aan bezig was, af te werken, en mijn oeuvre, dat door zijn verscheidenheid moeilijk in voorbeelden te vatten is, online te brengen. Het is deze virtuele tentoonstelling “Mallasa 2010-2012” die ik aan Nico opdraag. Ik presenteer er Nico's werk, het afgewerkte spel Creolutie, een deel van de vazen, en verschillende andere werken waar Nico in aanwezig is. Nog zeven vazen te gaan en nog een aantal jaren van werken (voornamelijk de periode 1997-2000) op de website plaatsen en dan beschouw ik deze voornemens als volbracht. Maar dat zal voor een andere keer zijn hoop ik.

Deze tentoonstelling vertegenwoordigt ook het einde van de 'opgroeiende kinderen' tijd voor mij. Hun bijdrage aan mijn werk sinds hun geboorte is noemenswaardig. Maar nu zijn ze allen 'uit huis' en ver weg, en dat ervaar ik als een grote verandering.

Naast Nico's werk presenteer ik  in deze tentoonstelling een honderdtal werken. Afhankelijk van wat men als een eenheid beschouwt zou men er ook rond de 200 kunnen tellen*. Niet dat het aantal werken zo van belang is. Maar het geeft een idee over het aantal webpagina's dat men mag verwachten indien men de tentoonstelling bezoekt op deze website, waarvan de toegankelijkheid niet steeds 'in your face' evident gemaakt werd. En uiteindelijk is de website zelf, of tenminste sommige pagina's ervan, zelf ook een 'werk' te noemen. Het gaat hier ondertussen om verschillende jaren werk om de site te maken, met als resultaat een duizendtal webpagina's tot nu toe. Verschillende werken bestaan enkel als onderdeel van expoo.info.

Ik kon me tot nu toe 'permitteren', of beter, heb me tot nu toe gepermitteerd, mijn kunst in grote mate ten dienste te stellen van de mensheid en niet van de kunstenaar en diens persoonlijke behoeften. De alzo ontstane 'vrije' kunst is echter niet zonder prijs gebleven. Ik hoop enkel dat die prijs niet te hoog is en verontschuldig me voor de verwaarlozing van zaken die ook van belang zijn om een ethisch verantwoord leven te leiden, zoals de zorg voor de eigen gezondheid, de contacten met vrienden of de financiële zekerheid van het gezin.

Ik heb het gevoel nog niet aan het einde te zitten van het kunstpad dat ik bewandel. Ik hoop de kans te hebben dit pad verder te bewandelen, nieuwsgierig wat het nog allemaal brengen zal, verlangend op deze wijze een bijdrage aan het leven te kunnen geven. Ik hoop ook dat mijn werk zijn rol in dit leven kan vervullen en dus een publiek mag bereiken.

JB 03-06-2013*'Creolutie' kan men als 1 werk of een verzameling van tientallen werken zien. De tweezijdige werken kan men als 1 of 2 werken zien, evenals bijvoorbeeld 'Symmetrische en asymmetrische mandala'. 'Piece of paint' kan men als 1,2 of 3 werken zien. Het 'Tweezijdig tweeluik' als 1, 2 of 4 werken. De 'Herhaaltexturen' als geen 'werk' of verschillende werken. Varianten en afgeleiden kan men beschouwen als aparte werken of niet...


Van het laatste kwartaal van 2012 tot nu ben ik voornamelijk bezig geweest met het maken van de website. In die tijd ontstonden de webpagina's van de tentoonstellingen 'La Paz 2001-2008: deel 1” en 'Mallasa 2010-2012'. Werken die in deze 7 maanden gemaakt of afgewerkt werden nam ik meestal op in de tentoonstelling 'Mallasa 2010-2012' ook al ontstonden ze in het jaar 2013.

JB 08-06-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'Mallasa 2010-2012'

Informatie expositie 'La Paz 2001-2008'

Informatie exposities

Informatie expositie 'Mallasa 2010-2012'