De vlieg en de krijger

De vlieg en de krijger

  • Tegucigalpa, 1997
  • Olieverf op canvas, houten kader
  • Afmetingen (zonder kader): 29 x 59 cm
  • Inscripties voorkant: J.Bollen, 1997
  • Inscriptie achterkant (doek): J.Boll-, De vlieg en de krijger, Tegucigalpa 1997, Oleo

De krijger heeft een lans met een gat erin in zijn hand. Hij volgt met zijn ogen de vlieg die even twijfelt over de te volgen route, maar uiteindelijk door de lans vliegt. Het oog van de naald voor de kameel of de vlieg, de wet van Murphy, de oncontroleerbaarheid van het leven. Dit zijn enkele van de associaties die bij me opkomen op dit moment in verband met een mogelijke duiding van dit werk

De oranje lijn die het pad van de vlieg voorstelt lijkt me een element dat beïnvloed werd door het werk van William Swetcharnik, een Amerikaans schilder die indertijd in Tegucigalpa woonde en die ik een aantal keren ontmoet heb. Hij heeft dit schilderij gezien, keek er langer naar dan naar mijn andere werken die ik toen thuis had, en zei toen dat hij de kader, die ik voor het werk had ontworpen en laten maken had, wat de dik vond.

Ik accepteer dat mijn werk gemakkelijk beïnvloed wordt door de omstandigheden van mijn leven. Ik laat deze beïnvloeding gewillig toe. Maar ik zoek niet bewust om geïnspireerd te worden door kunst van anderen, meer dan dat ik geïnspireerd wil worden door aspecten van het leven die buiten het kunstgebeuren zouden kunnen gesitueerd worden.

JB 13-12-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'Tegucigalpa 1994-1998' (deel 2)

De vlieg en de krijger

Informatie 'Gebroken familie'

Informatie 'Evolutionaire sprong'

Informatie Exposities

Informatie 'Tegucigalpa 1994-1998'

Informatie 'De vlieg en de krijger'

Informatie symbolen