De waarheid ligt in het midden

De waarheid ligt in het midden

  • Tegucigalpa, 1998
  • inkt op papier
  • Afmetingen: 43.5 x 31 cm
  • Inscriptie voorkant: J.B.
  • Inscriptie achterkant: J. Bollen, 1995, Tegucigalpa, De waarheid ligt in het midden, W1998-64

Ruziënde figuren. De figuur links wijst naar een boek, de figuur rechts ergens naar boven. Tussen hen in een tafeltje met een bloemstuk en een rood bolletje.

Het gaat hier om een geïmproviseerde tekening, waar het rode balletje op de tafel als laatste element ontstond, op hetzelfde moment dat de titel en de betekenis tot stand kwamen. Het moment van 'bewustwording' van de betekenis valt samen met het moment van geboorte en afstand nemen van de auteur ten aanzien van het werk. Dit moment van afstand nemen vormt de overgang tussen het 'laten ontstaan' en het 'zorg dragen voor'. Het moment van 'af' zijn is soms onverwacht plots en overweldigend. Het werk begint met het contact dat de stift heeft met het papier. Geen automatisch handelen waarbij je gerust iets anders zou kunnen doen ondertussen, maar diepe concentratie op de lijn die haar weg volgt. Ondertussen duikt soms de vraag op: “Waar gaat dit naartoe?” Een antwoord wordt niet gegeven. Wegen openen zich. Terwijl je de vraag nog stelt is plots dat bolletje daar op tafel en hef je de pen op. In een staat van sereniteit en respect, ontstaan door het besef van de geboorte van het werk, wordt dan nog dat bolletje gekleurd. Het moment van geboorte is soms een periode. Geen abstracte kronkels meer. Enkel de essentie onderstrepend. Zo is het niet steeds. Maar dit is zo'n 'magisch' werk. In die tijd in Tegucigalpa waren er zo veel. Soms vraag ik me af of het hier om kunst gaat of om iets wat we religie noemen.

Ik weet, het lijkt moeilijk om te geloven dat werken alzo kunnen ontstaan in deze tijd waarin kunst zo dikwijls rationeel voorbedacht is en verondersteld wordt te zijn. Zou ik 'onbewust' naar deze betekenis hebben toegewerkt of is er een invloed aanwezig die het individu overstijgt? Die vraag kan ik niet eenduidig beantwoorden.

Geert van Isterdael gebruikt dit werk tegenwoordig in sessies met psychiatrische patiënten. Via Ja/Nee vragen probeert men in groep de titel van het werk te raden. Hij wou het graag hebben, en ik wou het hem graag geven, want ik had het gevoeld dat dit werk alzo goed beschermd zou zijn en de tocht doorheen het leven op een zinvolle wijze zou voortzetten. Ik kreeg een bureaumeubel van hem. Een ruil die eigenlijk eerder een opeenvolging van twee geschenken was.

JB 13-12-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'Tegucigalpa 1994-1998' (deel 2)

De waarheid ligt in het midden

Informatie 'The longing for peace'

Informatie 'Rokershoest'

Informatie Exposities

Informatie 'Tegucigalpa 1994-1998'

Informatie 'De waarheid ligt in het midden'

Informatie symbolen