Spaarpot

Spaarpot

  • Iddergem, 2000 (jaartal geschat)
  • Ongeglazuurde keramiek
  • Afmetingen: 69 cm
  • Inscripties: onbekend
  • rode bollen

Het traditionele spaarvarkentje uit keramiek heeft enkel aan de bovenkant een opening die net groot genoeg is om muntjes erin te laten vallen. Om toegang tot het verzamelde geld te krijgen dient het varkentje kapot gemaakt te worden. Het varkentje zelf wordt verondersteld minder waard te zijn dan zijn inhoud.

Stel u een spaarpot voor die omwille van zijn 'vorm', zijn 'schoonheid', de mens tot twijfel brengt of het wel verantwoord is de spaarpot te breken om aan de inhoud te geraken. Misschien is het beter de inhoud onbekend te laten. Misschien is het voorwerp van de spaarpot de moeite waard bewaard te worden omwille van zichzelf. Misschien is niet alles uit te drukken in geld, en doet het er niet toe hoeveel geld er in de spaarpot aanwezig is. Dient men de waarde van die inhoud op te tellen bij de waarde van de spaarpot om de waarde van het geheel in te schatten? Of staat de inhoud in een confrontatie met de 'vorm'?

Dit zou het einde van het verhaal van de spaarpot kunnen geweest zijn. Maar deze spaarpot is kapot, gebruikt of onvolledig te noemen, want de bodem is eruit, als de spaarpot al ooit een bodem gehad heeft. Het geld of de voorwerpen die er langs de bovenkant in geduwd kunnen worden vallen er zo weer uit. Is het doel van deze spaarpot dan verloren gegaan, of ligt dat doel in het verhaal dat er rond verteld kan worden? Blijft er slechts een niet functioneel beeld over dat hoogstens door de naam die de maker ervan eraan gegeven heeft herinnert aan de ambitie van kunst een blijvende plaats in het leven in te nemen?

JB 18-12-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'Iddergem 1998-2000' (deel 1)

Spaarpot

Informatie 'Zonder naam (blauwe bol)'

Informatie 'Pijproker'

Informatie Exposities

Informatie 'Iddergem 1998-2000'

Informatie 'Spaarpot'

Informatie symbolen