Snoteter

  • La Paz, 2004-2005
  • Hangsculptuur uit brons, glas, leer, koper, staal, snot en aanverwante excreties
  • Afmetingen: 33 x 50 x 23 cm
  • Inscriptie achterkant: snoteter, Johan bollen
  • rode bollen

Een gezicht met twee neuzen en een mond met een tong die bijna een snot aanraakt die aan een vinger hangt. Het gezicht is een doos. Aan de rechterkant bevindt zich een knop waardoor we toegang kunnen krijgen tot de inhoud van de doos.

Soms zeg ik dat dit werk handelt over de rechten van de snoteter, die voorkomt in vele culturen, maar dikwijls scheef bekeken wordt en zelfs in de illegaliteit geduwd wordt. Nochtans schaadt de handeling niemand behalve hoogstens de snoteter zelf, en zelfs dat laatste is geen evidentie te noemen. Men zou bijvoorbeeld ook de hypothese kunnen verdedigen dat het snoteten vanaf kleins af aan de resistentie tegen ziektes verhoogt, zoals een vaccinatie dat blijkbaar pleegt te doen. Is het antwoord relevant? Waar eindigt de vrijheid van het individu? Mag ik het aangekoekte oogvocht 's morgens opeten? Wat zegt die handeling over mij? Wat zegt de reactie op de handeling over de samenleving?

We zouden ook kunnen discussiëren over hoe kort een rok mag zijn vooraleer dit kledingstuk als illegaal of aanstootgevend dient beschouwd te worden. Dat lijkt me een gelijkaardige discussie. Van belang is dat we onze culturele gewoonten onder ogen durven zien en in vraag durven stellen mijns inziens. Ik stel me bijvoorbeeld ook vragen bij het dikwijls gewelddadige gevecht dat velen in West Europa leveren tegen de mol, waarbij men het evident vindt dat een grasveld er als een biljartlaken dient uit te zien. Wat sommigen vanzelfsprekend vinden echter, vinden anderen absurd.

Ik laat verdere speculatie over de betekenis van dit werk aan anderen over. Ik nodig u uit om zich te verdiepen in de inhoud van de doos.

In 2005 schreef ik over Snoteter : “La comparo con una escultura “Africana” en la cual se clava un clavo, en cada ritual en el que participa la escultura; Así agarrara más y más vida y más fuerza con el tiempo. Siento que esto es parte de algo más amplio, algo aún por definir.” En verder: “En estos días el comemocos esta visto mal por la sociedad, igual que en tiempos anteriores por ejemplo los gay que se atrevieron a andar de la mano por la calle, aunque, a mi juicio, ninguno de estos dos comportamientos afecta la integridad del observador.”

JB 29-03-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 1)'

Snoteter

Snoteter

Informatie 'Tierra perpetua'

Informatie 'Diverse werken'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie 'Snoteter'

Informatie symbolen