Asymmetrische kleipers

Asymmetrische kleipers

  • Bolivia, rond 2001
  • Staal, roestvrij staal, gegalvanizeerd staal, MDF plaat
  • Afmetingen: ± 200 cm
  • Geen inscripties

Zowat het eerste ding dat ik maakte na me een elektrische laspost te hebben aangeschaft, geïnspireerd door het metaal dat de rivier tegenover ons huis achterliet. De asymmetrie is een gevolg van de organische ontstaansgeschiedenis van het werk en van de houding die ervoor zorgt dat de beperkingen die het leven geeft een rol kunnen spelen, zonder dat die beperkingen als leidend tot minderwaardige oplossingen beschouwd worden. Ik vond een stuk staal dat langs de ene kant korter was dan langs de andere kant, en gebruikte dit. Ik had ook een recht stuk kunnen gaan kopen. Het waren niet noodzaak of financiële overwegingen die me de beslissing deden nemen. De asymmetrische 'onvolmaaktheid' is iets dat de functionaliteit in de weg kan staan, maar niet noodzakelijk (en in dit geval niet), en daarbij kan het een schoonheid geven die het leven aangenamer maakt.

Asymmetrische kleipers

De rechtlijnigheid van de 'volmaaktheid' kan nogal eens ontaarden in een strakke saaiheid, een keurslijf waar het leven geen invloed meer op schijnt te hebben, en dat ons dichter bij een situatie brengt waar de mens slechts een tandwieltje is in een machine.

Indien we ook in het nieuwe reeds een imperfectie kunnen tolereren dan zullen we misschien ook meer respect kunnen opbrengen voor het gerepareerde. De natuur bouwt ook voort op dat wat is. We hoeven niet te vernietigen om te kunnen creëren.

JB 30-03-2013

Zelfgemaakt gereedschap

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 1)'

Diverse werken

Asymmetrische kleipers

Informatie 'Familiehamer'

Informatie 'Gerepareerde werkbroek'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie 'Diverse werken'

Informatie 'Asymmetrische kleipers'

Informatie symbolen