La limosna

La limosna

(De aalmoes)
  • Tegucigalpa, 1998
  • Olieverf op doek, geverfde houten kader
  • Afmetingen (zonder kader): 67 x 61 cm
  • Inscriptie voorkant: J. B.
  • Inscriptie achterkant: J. Bolle1, De Aalmoes / La limosna, Tegucigalpa 1998, oil, W1998-83
  • rode bollen

De aalmoes, een muntje van 1 eenheid, is te zien rechts onderaan, bijna buiten beeld, zo onbeduidend.

Dit werk nam ik mee naar een commerciƫle zaak in Erembodegem rond het jaar 2000 om het te laten inkaderen om het alzo te beschermen. Aldaar vroeg ik aan een kindje welke kader ik rond dit werk zou doen. Het kindje koos een blauwe kader uit met een paarse binnenrand. Ik aanvaardde deze kader, niet omdat ik hem zo goed staan vond bij het werk, maar omdat mijn acceptatie van het oordeel van het kind overeen komt met de wijze waarop deze werken tot stand kwamen...door het leven bepaald.

Aangezien een kader dikwijls gezien wordt als een omhulsel van het eigenlijke werk en niet als een deel van het werk, is het best mogelijk dat mensen in de toekomst tot een andere kader zullen beslissen zonder zich de vraag te stellen of het werk zelf hierdoor veranderd wordt. Zo'n verandering van kader gebeurt gemakkelijk, niet omwille van een betere bescherming van het doek, maar omwille van aan mode onderhevige smaakoordelen waarbij geen rekening gehouden wordt met de uitputting van de aarde.

In het geval van vele van mijn werken uit de Tegucigalpa tijd zou ik zo'n verandering van kader gemakkelijk als een ontmanteling van het werk kunnen beginnen zien. Zeker indien de functionaliteit of de duurzaamheid eronder zouden lijden. De kaders werden dikwijls bedacht om een mooi verouderingsproces mogelijk te maken (alhoewel niet in het geval van de kader voor 'La limosna'). Vandaar het belang dat ik hechte aan houtsoorten bijvoorbeeld. Tegelijkertijd dien ik te aanvaarden dat het publiek zich mede auteur toont door de kader te veranderen, aangezien ik zelf ook de neiging vertoon soms voort te bouwen op het werk van anderen. Van belang is het respect voor het werk waarmee dit proces van aanpassingen zich voltrekt.

JB 13-12-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'Tegucigalpa 1994-1998' (deel 2)

La limosna

Informatie 'Cirkel van geweld - Ira'

Informatie 'The longing for peace'

Informatie Exposities

Informatie 'Tegucigalpa 1994-1998'

Informatie 'La limosna'

Informatie symbolen