Las necesidades...

Documental objetivo: Las necesidades...

(Objectieve documentaire: De behoeften...)
 • Bolivia, 2007
 • Documentaire, DVD, plastieken doosje, papier, lucifers, zaad
 • 12 minuten
 • formaat: NTSC DV
 • afmetingen: 14.2 x 12.5 x 1.5 cm
 • Spaans gesproken zonder ondertitels
 • Productie: Marisol A. Calle Nina, Mirko Álvarez, Johan Bollen
 • Directie en montage: Johan bollen
 • Camera: David Yánez, Juan Pablo Leaño, Johan Bollen
 • Geluid: David Yánez, Marisol A. Calle Nina, Juan Pablo Leaño
 • Montage assistent: David Yánez

Het project 'Documental objetivo' ('Objectieve documentaire') pretendeerde een serie van pseudo-experimenten uit te voeren rond het thema van de objectiviteit, uitgaande van de 'ingrediënten' van de documentaire als medium. Het resultaat waren 'ongeveer' twee documentaires, 'La Paz al azar' ('La Paz bij toeval') en 'Las necesidades...' ('De behoeften...').

Het moment van de montage is een van de belangrijkste momenten waarop de documentairemaker zijn subjectiviteit toont. Objectief is er namelijk geen reden om een voorkeur te hebben voor het ene of het andere opgenomen beeld, zelfs al zou dit bijvoorbeeld betekenen dat een microfoon per ongeluk in beeld verschijnt. Het verschil tussen 'La Paz al azar' en 'Las necedidades...' bestaat er voornamelijk in dat bij deze laatste documentaire ook in het montageproces geprobeerd werd een objectiviteit in te brengen door lukraak fragmenten uit te kiezen en die fragmenten lukraak aan elkaar te plakken. De titel van deze documentaire werd op een toevallige manier gekozen door aan iemand op straat te vragen hoe we de documentaire zouden dienen te noemen, zonder verdere uitleg te geven. Het antwoord was 'Las necesidades de los padres de familia que no trabajan, de los niños que nececitan estudiar, que nececitan tener una alimentación mejor, tambien trato, igual por el gobierno y tanto por la gente que es pudiente.' ('De behoeften van gezinshoofden die geen werk hebben, van de kinderen die moeten kunnen studeren, die een betere voeding nodig hebben, een betere behandeling, zowel door de overheid als door de rijken'). Een beetje langer als titel dan gebruikelijk, maar dat is dus de volledige titel van deze documentaire geworden.

Verder werd subjectief beslist 'Las necesidades...' naast een audiovisueel werk eveneens als een voorwerp te beschouwen. Er werd één enkele DVD gemaakt van de documentaire, en deze DVD kreeg een toevallig gekozen hoesje gemaakt van een kinderknutselwerkje dat uit een vuilbak geplukt werd.

Terwijl 'La Paz al azar' gezien zou kunnen worden als een vorm van 'observational cinema', lijkt 'Las necesidades...' waarschijnlijk meer op een experimentele kunstvideo of een conceptueel kunstwerk. Verschillende vragen kwamen op tijdens het ontstaan van 'Las necesidades...' die zonder duidelijk antwoord bleven, zoals de vraag of het een kunstzinnig verschil zou maken of de documentaire op de DVD getoond zou worden aan een publiek, wat tot nu toe nog niet gebeurd is. De documentaire wordt hier nu wel getoond op deze website, wat de nieuwsgierigheid naar de documentaire als voorwerp zal beïnvloeden, maar misschien niet het belang ervan. Wat dat belang dan wel zou zijn, vraag ik me ook af op dit moment. Ben ik iets vergeten? Lag er een redenering achter het bedenken van een documentaire als voorwerp, of was het eerder het gevolg van een intuïtieve spontane daad? Ik zoek niet naarstig naar een antwoord op deze vraag.

JB 23-02-2012

Correctie: Ik herinner me dat er inderdaad slechts 1 'voorwerp DVD' gemaakt werd, maar daarnaast maakte ik nog twee of drie kopieën van de documentaire op DVD met ander hoesje.

JB 26-02-2012

Info

Expo

Exposities

Expositie 'La Paz 2001-2008 (deel 2)'

2½ documentaires

Documental Objetivo: Las necesidades...

Informatie 'Documental Objetivo: La Paz al azar'

Informatie 'Obras Altas'

Informatie Exposities

Informatie 'La Paz 2001-2008'

Informatie '2½ documentaires'

Informatie 'Documental Objetivo: Las necesidades...'

Informatie symbolen