Icarus' vlucht

Icarus' vlucht

  • Lanaken, 2012
  • Olieverf op doek
  • Afmetingen: 134 x 110 cm (geschat)
  • Inscripties: Icarus' vlucht, J. Bollen, 2012
  • rode bollen

Drie maanden verbleef ik bij mijn ouders in Belgiƫ in 2012. In die tijd maakte ik dit schilderij. De afmetingen werden bepaald door die van een laatste stuk doek dat ik nog over had op een rol, en mijn verlangen te werken in de richting van wat ik het Breugelformaat noem (ongeveer 160 op 110 cm).

Icarus denkt rondjes te kunnen draaien rond zijn vader, het lijnvliegtuig, maar dat loopt verkeerd af. Dikwijls gezien als een voorbeeld van hoogmoed bedacht ik tijdens het werken dat het gedrag van Icarus ook door andere motivaties ingegeven kan zijn. De levensvreugde van de jeugd of het gevoel van nakende vrijheid kunnen tot een 'overmoed' leiden die niet noodzakelijk afkeurenswaardig hoeven te zijn. Zou de mens nog een mens zijn zonder zijn nieuwsgierigheid die hem tot het experiment en het aftasten van grenzen brengt?

Zoals vaak bij mijn werk begon ook dit werk als een spel met kleur, diepte en textuur op doek. Halverwege begon er een betekenis op te komen. Een traag proces, maar met resultaten waarbij ik me een toeschouwer voel wiens respect 'afgedwongen' wordt door het wonder van het ontstaansproces. Werken alzo ontstaan doen me twijfelen aan de validiteit van de theorieƫn rond kunst die ervan uitgaan dat kunst enkel of voornamelijk een kwestie is van de expressie van het 'zelf'.

JB 04-06-2013

Info

Expo

Exposities

Expositie 'Mallasa 2010-2012'

Icarus' vlucht

Informatie 'Reparatielamp'

Informatie 'Pixelwerk'

Informatie Exposities

Informatie 'Mallasa 2010-2012'

Informatie 'Icarus' vlucht'

Informatie symbolen

Download